BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, January 15, 2010

Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS)

Bagi sesiapa yang tak tau PCOS tu apa, sy ade cikit explaination mengenai penyakit tu.. sy quote main je la.. yang selebihnye boleh baca kat sini

PCOS atau polycystic ovarian syndrome ialah keadaan yang boleh menganggu sistem peranakkan wanita dimana folikel-folikel yang terdapat didalam ovari tidak menjadi matang dan seterusnya gagal untuk mengeluarkan telur. Folikel-folikel terkumpul didalam ovari dan menjadi cyst-cyst kecil yang boleh dilihat melalui ultrasounds scan. Ia berlaku 6-10% dikalangan wanita dan di antara penyebab utama mengapa wanita gagal hamil.

actually, sy penah p jmp pakar sakit puan.. then, after scanning dia bagitau sy menginap PCOS. hmm, sedih yang teramat.. rasa nak pitam pon ada.. agak-agak doc tu scan ovari sy nmpk cmni kot :



tapi sy kuatkan semangat sebab doc kata suruh turunkan berat badan.. sambil-sambil tu sy amek saw palmetto sebab dalam forum hamid arshat, disarankan pengidap pcos untuk amek supplement tu.. cuba ja la.. mana tau berkesan.. hmm, tengok kawan-kawan sekeliling yang dah ngandung, rasa hiba sangat-sangat. mungkin Tuhan nak menguji sejauh mana ketabahan hamba-Nya yang kerdil.. then, boleh mendekatkan diri kepada-Nya..

sekarang ni cuma boleh tengok anak-anak orang je la n menumpang kasih sayang my cute little anak sedara neh..








bile xde keje



p/s : AKU REDHA DENGAN UJIAN-MU



2 comments:

mrs.lune said...

eka, sedihnye. sabar ek. mesti de hikmah ni. ko try la berubat sebaik mungkin k =)

nothing much. said...

saba la..insyallah..ade rezeki nnt Allah bg..be strong dear :)

 
\