BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, January 10, 2011

Info Hari Ini

Salam... hari nie ada maklumat tang sangat berguna and i rasa wajiblah berkongsi dengan anda semua... jeng.. jeng... info ni officemate i yang bagi masa dia p seminar yang dianjurkan JAKIM. kalau berkaitan dengan JAKIM mestilah bab halal haram kan.. Info yang i nak share pon berkaitan dengan itu iaitu maklumat lemak oink oink dalam makanan kita.. Seperti yang korang tau, setiap ingredient dalam makanan ada codec tersendiri..

So, Emulsifiers E-codes For Pig Fat are :

E 100, E 110, E120, E 140, E 141, E 153, E 160, E 161, E 210, E 213, E 214, E 216, E 234, E 254, E 270, E 280, E 300, E 301, E 325, E 326, E 327, E 334, E 335, E 336, E 337, E 422, E 430, E 431, E 432, E 433, E 434, E 435, E 436, E 440, E 441, E 470, E 471, E 472, E 473, E 474, E 475, E 476, E 477, E 478, E 481, E 482, E 483, E 491, E 492, E 493, E 494, E 495, E 542, E 570, E 572, E 361, E 635, E 904, E 920

Kod-kod tersebut kebanyakkannya terdapat di dalam keropok, gula-gula dan sebagainya....
huhu... lepas ni kita pakat-pakat bawak list time beli barang ye...xmo la makan makanan yang ade lemak

Kang kena samak segala usus perut... hehe

19 comments:

zacky ~786~ said...

wohoo ..~ thnks.. good info.. :D

Nadia Abdullah said...

kena bw list nih le kalo nak g mall beli brg mkn hemmmmmmmm

hAwA said...

tapi di malaysia, yg hawa perasan, la.. mostly tak tulis code. sekadar tulis 'emulsifier yg dibenarkan'. so, memang kene depends on chop halal

Anwar Osman said...

Jenuh print simpan dlm wallet semua jenis kod yang ada oink oink nie. Suh Jakim sajala pi scout semua barang. Hak mana haram buat tindakan jela. Letih woo consumer sorg2 nak cek.

Nadia Hani said...

thanks for the info! insyaAllah. jenuh ni kalau nak hafal. hahaha

odah + one = odahone said...

gulp...gulp...jgn2 dh pnh mkn...OMG

IFA Athirah said...

uish!bhaya tol!thanks for the info! :) http://geekintherainbow.blogspot.com/

MuhD NoR AzyM said...

Erkk..macam banyak je brg makan ada code ni..

rossoneri said...

teacher kita pun ada sebut benda nih..tapi biasanya boleh diaplikasikan di luar negara,sbb macam hawa itu cakap kebanyakan makanan kat malaysia tak sebut E apa..

ain revival said...

tq 4 da inf0..sgt bgibe..
btw, im follow u ek..hehe

iszieylyanziy said...

nice info,,thanks dear

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau 3 jam shopping confirm jd 6 jam.. nak belek satu2. apapun thanks info yg berguna ni

SheY PuLL said...

TQ...xnak MAKAN kopok dah ari nieh..:)

Anda mungik nak jengah blog saya yang ada n3 baru...Apa itu HORN (http://sheypull.blogspot.com)

chittysarah said...

kene lebih peka~~
thanks ye ruang hijau!

aagagagagaga~~

cikpia said...

thanks for the info..... nak kena print out list nie.... =)

CiPoT CeDoT said...

huh..kena print nih..senang nak shoping nnt..hokhok...thankz for sharing..geee :D

Cikbelog said...

tengs 4 info. bahaya betul makanan zaman sekarang ni.

Sasa Al-Sharif said...

ramainya kucing. mcm kat rumah makcik aku. suka ambik kucing terbiar..

sory, dah lama tak dtg sini. dah ramai sgt yg aku follow balik sampai ada yg termiss pandang :)

aliefcmoi said...

nice one..info yg bagus... http://aliefcmoi.blogspot.com/

 
\